Suriname “de local way”

Tijdens mijn reis in Suriname kon een tripje naar het binnenland niet ontbreken. Zelf ben ik niet van de georganiseerde tours.  En we hadden niet veel tijd. Eigenlijk maar 1 nacht om in het binnenland te verblijven. Dus de local way.  Even op internet zoeken en zo kwamen we uiteindelijk bij Jaw Jaw. Het is vanaf Atjoni ongeveer anderhalf uur varen naar Jaw Jaw.

We hoorde dat het mogelijk was om vanaf de Saramaccastraat in Paramaribo met busjes naar Atjoni te gaan. Voor 60 SRD per persoon. Een hele ervaring. Iedereen staat aan je te trekken of je met hun meegaat. Het ene busje nog voller dan de ander.

Het was de bedoeling dat we om 8.30 weggingen maar dat lukte niet echt. Het busje zat vol met locals die geen Engels spraken.  Tot onze verbazing stopte het busje in en rondom Paramaribo overal. Even eten halen bij de Toko. Een oudere vrouw ging even verf halen. Bij de benzinepomp stapte bijna iedereen uit om lege jerrycans te gaan vullen. Bij een bushokje werd een tas met broden neergezet en even later kwam iemand op de brommer die broden weghalen. Echt geweldig om te zien en zo maak je nog eens wat mee.

dorpje-richting-Atjoni-300x225

Uiteindelijk komen we in Atjoni. Hier vindt je een grote Chinese supermarkt waar je nog de laatste dingen in kan slaan. Er liggen veel korjalen klaar. Deze worden vol geladen met de gekste dingen van wasmachines tot golfplaten. En dan mogen wij erop. Het is wel handig om je spullen in plastic te pakken, want je zou weleens een regenbui op je hoofd kunnen krijgen.

Atjoni-225x300

Jaw Jaw is een marrondorp aan de boven Surinamerivier. Wij slapen in een huisje in Djamaika dit ligt gelijk tegen het dorp aan. Er staan meerdere huisjes. De toilet en douche staat achter de huisjes en deel je met andere gasten.

Huisje-Jaw-Jaw-300x225

We gaan even bij de oever zitten waar de kinderen vis aan het vangen zijn met zelfgemaakte hengels. De vrouwen en kinderen doen de afwas, de was en wassen zichzelf in de rivier.  In het dorp is een generator tussen 18.00 en 22.00.

wassen-aan-de-Suriname-rivier-300x225

In de Sula’s (stroomversnellingen) wordt ook veel gezwommen door de locals maar ook door toeristen maar pas op de stroming is erg sterk.

Sulas-Suriname-300x225

De volgende ochtend mogen we mee met wat Nederlandse Pabo studenten die les geven op de lokale school in het dorp. We maakten de ceremoniële opening mee. En praten even met het hoofd van de school. Echt super om mee te maken.

Jaw jaw Suriname

Helaas moeten we al weer weg. Terug met de korjaal naar Atjoni. Genietend van alle mooie dingen die je ziet langs de rivier. Dit vraagt naar meer. Volgende keer veel langer het binnenland in. Er is nog zoveel te zien en te doen.

Meer lezen over mijn reis naar Suriname dat kan op mijn website klik dan hier