Het ranchleven in de afgelegen Rupununi van Guyana

Tijdens onze reis naar Guyana was het ook de bedoeling dat we één nacht op Saddle Mountain in de Rupununi zouden verblijven. Tot op het laatste moment was het niet helemaal duidelijk of dit ook mogelijk zou zijn. Om bij Saddle Mountain te komen moet je 2 rivieren doorkruisen met de auto als de rivier te hoog is gaat dit niet lukken. Uiteindelijk kregen we groen licht om richting Saddle Mountain te gaan. Normaal is het twee uur rijden door de Savanne mits je niet verdwaald.  Wat wij natuurlijk wel deden. De gps op de telefoon was onze redding.

Hoe gaan we dit doen?

Uiteindelijk kwamen we dan bij rivier nummer 1 en tja hoe ga je daar dan doorheen. Verstand op nul en gaan met pijn in onze buik  maar het ging goed. Nu nog nummer twee, uiteindelijk zijn we deze ook overgekomen. Vraag niet hoe want de eigenaresse van de ranch zei tegen ons zijn jullie zo gekomen? Jeetje dat dat gelukt is ! De eigenaren Tommy en Joan hadden niet verwacht dat we het zouden redden omdat de rivieren toch best hoog waren.

Hoe ga je hier door heen met de auto  

Saddle Mountain is een nog werkende ranch in de Rupununi en heeft geen telefoon of elektriciteit. Er is 1 lamp in de keuken en in 1 in het woongedeelte en om te communiceren een 27MC bakkie. De stroom komt van een klein zonnepaneel. Je zit echt in de middle of nowhere. Na de lunch kregen we een rondleiding van Joan en bracht ze ons naar een punt waar je over de hele savanne kon kijken. Echt adembenemend waar je ook kijkt je ziet alleen maar savanne. In de bomen ontdekten we een groepje Guyanese brulapen. Bij de ranch hoort ook een heerlijk meertje waar je kan zwemmen.

ranchleven Guyana Saddle Mountain RanchSaddle Mountain  Guyanase brulaap

Terug op de ranch waren Tommy en zijn medewerkers een koe aan het vangen dit lukte niet want de koe was erg wild dus de mannen konden aan het werk. Was erg bijzonder om te zien hoe moeilijk het nog is om een koe te vangen. Uiteindelijk na meer dan een uur hadden de vijf mannen de koe waar ze hem hebben wilden.

een koe vangen  Koe vangen op Saddle Mountain ranch

Bij het diner vertelden tommy onder het genot van een glas Eldorado Rum allerlei verhalen over het leven op de ranch. Na een lange dag vroeg naar bed en de volgende ochtend vroeg op om paard te rijden. De paarden hadden er niet echt zin in dus kwamen al gauw terug naar de ranch.

Paardrijden bij Saddle Mountain ranch paardrijden Rupununi

We hebben een probleem…

Het water in de rivier was de avond daarvoor flink gestegen dus we hadden een probleem het was te diep om er door te kunnen met de auto. En nu maar duimen dat het zou zakken via de radio contact met bewoners bij de andere rivier hoe het daar mee stond. Rond 11.30 kwam er een oproep dat we snel die kant op moesten komen omdat de tweede rivier ook aan het stijgen was en we er anders niet meer door zouden kunnen. Dus snel inpakken en achter Tommy aan die de gevangen koe naar Lethem ging brengen. De eerste rivier stonden medewerkers in het water op de plekken waar we konden rijden en in de tweede rivier ging Tommy eerst zelf polshoogte nemen hoe diep het was. Het kon allemaal net en we haalde opgelucht adem toen we deze rivier ook weer veilig door waren gekomen. Het was een heel avontuur wat gelukkig goed afliep.

door de rivier met de auto  Even kijken hoe diep het is