Guyana een onontdekt stukje Zuid Amerika

Brits Guyana, als je erover praat vragen mensen waar ligt dat ergens? Voordat mijn zoon daar in 2014 stage ging lopen wist ik ook niks van het land. Het ligt aan de Atlantische oceaan in Zuid Amerika, en het heeft een Caribische touch.  Guyana grenst aan Venezuela, Brazilië en Suriname. Je vindt hier nog geen busladingen vol toeristen. Guyana is overigens ook het enige land in Zuid Amerika waar de voertaal Engels is.

kaart van Guyana

 

 

 

 

 

 

 

Je kan jammer genoeg niet rechtstreeks naar Guyana reizen vanuit Nederland. Zelf ben ik via Suriname gegaan op de heenreis. Je moet dan eerst naar Nickerie, hier ligt de Corantijnrivier wat de grens vormt tussen Suriname en Guyana. Hier kan je met Canawaima ferry naar de overkant. Deze ferry gaat 1x per dag om 11.00 vanaf de Surinamekant. De overtocht is een half uur en kost $ 15 per persoon. Als je te voet wilt kan je ook nog per Backtrack dit zijn kleine open boten die meerdere keren per dag naar de overkant varen. Pas op dit is illegaal als je aangehouden wordt krijg je een hoge boete. Ook kan je niet zomaar met je in Suriname gehuurde auto naar Guyana. Laat je goed voorlichten over de regels.

IMG_1544Skeleton Guyana

Mijn zoon kwam mij oppikken met de auto in Skeldon. De autorit naar Georgetown de hoofdstad van Guyana was nog ongeveer 5 uur van de ferry. Het leuke is dat je onderweg plaatsen tegenkomt met Nederlandse namen zoals New Amsterdam. Van 1616 tot 1803 is Guyana van Nederland geweest. Wij verbleven in de Georgetown Club een koloniaal gebouw in het centrum van Georgetown.

Georgetown club GuyanaGeorgetown Club Guyana

 

 

 

 

 

Georgetown heeft me erg verrast het heeft hele mooie historische gebouwen maar ook hele moderne restaurants en uitgaangelegenheden. Dit had ik niet verwacht. De tweede dag gingen we met een klein vliegtuigje naar de Kaieteur watervallen. Deze staat bekend als één van de krachtigste watervallen van de wereld. Na een geweldige vlucht over Guyana wat grotendeels uit regenwoud bestaat landen we op de Airstrip van het Kaieteur National Park.

Airstrip Kaieteur watervallenKaieteur fall Guyana

 

 

 

 

 

De watervallen zijn adembenemend, echt geweldig om te zien. Er zijn 3 verschillende punten waar je de waterval kan bekijken. We zijn ook nog even op zoek geweest naar de kleine zeldzame gouden kikker die je alleen hier kan vinden. Maar helaas. De derde dag gaan we onze Nederlandse geschiedenis even bijspijkeren. We rijden met de auto naar Parika waar we een bootje huren om Fort Island te gaan bezoeken. Fort Island ligt in de Essequibo rivier en is een stukje Nederlandse geschiedenis.
Fort IslandFort Zeelandia

 

 

 

 

 

Onze laatste dag in Georgetown doen we nog even een stadsrondrit en bezoeken we de dierentuin. Deze werd gerenoveerd dus was een beetje rommelig.
St. George's kathedraal Stabroek Markt Georgetown

Guyana zooKrokodillen in Guyana zoo

 

 

 

 

 

 

Terug vliegen we van Ogle Airport met een klein vliegtuigje naar Paramaribo. Helaas was mijn reis naar Guyana veel tekort dus hopelijk kan ik in 2016 nog een keer terug om ook het binnenland te gaan bezoeken. Want het land is zeker de moeite waard.